Zpět na hlavní stránku

Jak jsem poznával Izrael

 

Jinak jsem si vždy myslel, že jíst v Izraeli košer nemůže být problém. Není tomu tak, v Tel Avivu musí jeden hledat, většinou je úspěšný jen ve čtvrtích, kde bydlí hodně pravověrných Židů. Jednou jsme natáčeli někde na severu Izraele. Byl to perný den, nic pořádného jsme nejedli a na zpáteční cestě jsme měli jen jedinou touhu, někde se pěkně usadit a pořádně se najíst. Tou dobou jsem pravidelně dělal s jedním asistentem, byl mi navýsost sympatický, možná tím, že byl také inteligentní. Již jsme si mnohokrát koupili někde něco k jídlu, nikdy jsem s tím neměl problém, nikdy jsem vlastně nepostřehl, že jíme košer.

Nutno dodat, že všechny ty stánky a boudy, kde jsem si s ním dával pitu, byly vlastně košer, ale nikdy jsem se nad tím nepozastavil. Teď ale přistoupil ke mně a optal se, zda by bylo možné vyhledat košer restaurant, že by jako jinak nemohl jíst. Byl jsem trochu překvapen, ale hned jsem odpověděl, vždyť jsme v Izraeli, to nebude problém, ostatním to vysvětlím, jistě po cestě něco najdeme. Většinou jsou velké restaurace poblíž benzinových pump. Tak jsem u každé zastavil, on se šel ptát, ale stále se vracel s nepořízenou. Nechtěl jsem tomu věřit, ale jíst košer v této svaté zemi byl najednou problém. Všichni jsme měli opravdu velký hlad, ale brali jsme to teď sportovně, to by přeci nebylo, aby nebylo.

Již jsme to vzdávali, Tel Aviv byl v dohledu a my stále jeli s prázdným žaludkem. Teprve na předměstí jsme měli štěstí, opět se šel poptat, když se zase objevil, tak zamával, že jako můžeme jít dovnitř. Jídlo nebylo zrovna valné, ale šlo to. Můj asistent toho moc nejedl, později přiznal, že ten restaurant byl „skoro“ košer, ale ne stoprocentně. Také mi objasnil, proč to dělá, tedy jíst košer. Hlavně proto, že takové restaurace a obchody jsou pravidelně kontrolovány, ví se, odkud potraviny pocházejí, a jsou i zdravotně nezávadné.

 

Zpět na hlavní stránku